Olej z opuncji figowej - jakie posiada właściwości i działanie?

Olej z opuncji figowej - jakie posiada właściwości i działanie?

Figa indyjska jest jednym z najpowszechniejszych gatunków kaktusa. W Polsce klimat uniemożliwia uprawianie tej rośliny, dlatego bazuje się na produktach zawierających ten składnik. Szczególnie wartościowym jest olej z opuncji figowej, tłoczony na zimno z nasion. Jest on na ten moment najdroższym na kosmetycznym rynku.

Pochodzenie opuncji figowej

Opuncja figowa jest jednym z rodzajów kaktusa. Obecnie opuncję powszechnie uprawia się w Indiach, jednak pochodzi ona oryginalnie z Ameryki. Roślina ta wyruszyła w świat gdy odbywał się wielkie odkrycia geograficzne, docierając do Afryki, Australii, Indii oraz krajów basenu morza Śródziemnego.

Unikatowość opuncji figowej

Opuncja figowa może mieć nawet 5 metrów. W krajach o ciepłym klimacie stanowi pospolity gatunek kaktusa i jest dość tania w uprawie. Owoce opuncji mają dość skórzastą powłokę i w zależności od tego gdzie są uprawiane oraz jaki jest stopień ich dojrzałości, mogą mieć słodki lub orzeźwiający miąższ. Z owoców tych wytwarza się takie produkty jak konfitury, wina, soli lub galaretki. Można bez przeszkód spożywać je również w postaci surowej. Mają w sobie wiele witamin, między innymi witaminę A oraz C. Ponadto zawierają witaminy z grupy B oraz minerały takie jak cynk, magnez, wapń, potas i żelazo. Są źródłem antyoksydantów, kwasów organicznych i błonnika. Również liście opuncji nadają się do jedzenia.

Opuncja figowa wykazuje działanie antynowotworowe, przeciwzapalne oraz przeciwbólowe. Wszystko to za sprawą substancji bioaktywnych, które znajdują się w jej składzie. Do substancji tych zalicza się terpeny, betaninę czy też kwercetynę.

Opuncja działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo i antynowotworowo. Właściwości te zawdzięcza licznym substancjom bioaktywnym. Wyróżnijmy tylko niektóre z nich:

Na europejskich targach roślina ta pojawia się niezwykle rzadko. Na rynku jednak sprzedawanych jest wiele produktów zawierających ekstrakt z opcji figowej. Godnym uwagi produktem w tym zakresie jest przede wszystkim olej z nasion opuncji figowej.

Jakie działanie ma olej z nasion opuncji figowej?

Za 10 ml tego olejku, należy zapłacić nawet 60 złotych. Wynika to między innymi z tego, że proces produkcji oleju jest żmudny i 1 litr tego produktu, wymaga zużycia nawet 500 kg owoców. Czy jednak za tą cenę można uzyskać realne korzyści w pielęgnacji cery olejkiem?

Olej ten posiada szereg właściwości. Wśród nich można wymienić wpływ na spłycanie zmarszczek, regenerację naskórka czy też łagodzenie stanów zapalnych. Ponadto przyspiesza on gojenie różnych ran, chroni skórę przed przebarwieniami, poprawia jej elastyczność oraz gęstość. Ma także niebagatelny wpływ na proces normalizacji produkcji łoju i uszczelnienie bariery hydro-lipidowej naskórka.

Kto powinien stosować olej z opuncji figowej?

Ze względu na działanie łagodzące, nadaje się do skóry wrażliwej. Sprawdza się również w przypadku cery suchej, dojrzałej i mało elastycznej. Czasem nazywa się go naturalnym botoksem, ponieważ przyspiesza on metabolizm kolagenu. Można nim pielęgnować zarówno twarz, jak i dłonie, usta oraz skórę pod oczami. Ma on działanie immunostymulujące, dlatego też znacznie przyspiesza naturalne procesy wzmacniające oraz naprawcze skóry.

Niezwykłe właściwości opuncji figowej

Oprócz wyżej wymienionych, opuncja figowa posiada również inne właściwości. Między innymi bloku wchłanianie się etanolu do błony śluzowej żołądka, pomaga w przypadku kaca i ma działania wspierające w przypadku borykania się z marskością wątroby.

Liście z opuncji figowej stosowane w formie okładów, pobudzają laktację.

Ponadto ekstrakty z opuncji figowej może wpływać na łagodzenie objawów menopauzy, przeciwdziałać przerostowi prostaty i hamować rozwój komórek nowotworowych w obrębie pęcherza, jajników czy też szyjki macicy.

Opuncja figowa w kontekście spalania tłuszczu

W opuncji figowej znajdują się antyoksydanty, ma ona także wpływ na wzrost dobrego cholesterolu. Absorbuje również tłuszcz, wspomaga kuracje oczyszczające i redukcyjne.

Opuncja fugowa oryginalnie pochodzi z Meksyku. Posiada liczne właściwości prozdrowotne oraz lecznicze. Posiada ona między innymi działanie przeciwbólowe oraz przeciwzapalne. Jest niezwykle bogatym źródłem witamin, antyoksydantów i innych substancji odżywczych. Z jej nasion tłoczy się olej posiadający niebywałe właściwości, będący na ten moment również najdroższym olejem na świecie. Z tych właśnie względów warto bliżej przyjrzeć się tej roślinie i produktom wykonanym na jej bazie.

Redakcja Fusion Marketing Sp. z o.o.

+48 794 502 662

zamowienia@fusionpress.eu