Czym tak na prawdę jest żywność Slow Food?

Moda na Slow Food

Żyjemy w pośpiechu, jemy w pośpiechu, wydaje się, że szybkość stała się największą wartością we współczesnej rzeczywistości. Czy jest w niej jeszcze jakakolwiek przestrzeń na spokój i zwolnienie tempa? Ruch Slow Food przekonuje, że tak.

Przeciwko pośpiechowi

Nie mamy czasu na to, by delektować się posiłkiem, nie dbamy też o jakość pożywienia, a przecież to od diety zależy stan naszego zdrowia. Nie bez przyczyny symbolem ruchu Slow Food jest ślimak, kojarzony z powolnością. Ruch ten ma przeciwdziałać obecnemu wszędzie pośpiechowi i brakowi czasu. Ideą Slow Food jest protest przeciwko wszechobecnemu pośpiechowi. Slow Food zakłada jedzenie w spokoju, powoli i bez pośpiechu. Chodzi o delektowanie się smakiem i zapachem potraw. Dzięki temu człowiek może na chwilę oderwać się od obowiązków i zjeść w ciszy coś smacznego i zdrowego. Na przekór tempu i obsesji perfekcjonizmu współczesnego świata nurt ten stawia na pochwałę relaksu i odpoczynku, tego, czego obecnie często nam brakuje.

Slow Food stawia także na ochronę zapomnianych już potraw. Inicjatywę tę nazywa się "Arką Smaku, odwołuje się ona do biblijnej Arki Noego. W myśl tej zasady zdrowa żywność jest zagrożona przez fast food. Ruch ten pragnie także zapewnić przetrwanie zagrożonym gatunkom zwierząt, ziół jadalnych, roślin przyprawowych, zbóż i owoców.

Czym jest żywność Slow Food?

Żywność Slow Food to żywność niskoprzetworzona, wytwarzana metodami tradycyjnymi z całkowitym pominięciem zaawansowanych technologii produkcji żywności. Slow Food wspiera małych wytwórców dobrej żywności. Nie popiera także takich technik jak miksowanie, ścieranie czy smażenie. Żywność Slow Food nie powinna również zawierać sztucznych dodatków, barwników, aromatów, konserwantów, polepszaczy zapachu czy smaku. Jakich technik możemy więc używać w przypadku przygotowywania żywności Slow Food? Dozwolone jest wędzenie, duszenie, marynowanie czy dojrzewanie, a surowce wykorzystywane w produkcji powinny być tylko pochodzenia naturalnego. Dzięki czemu taka żywność ma unikatowy smak oraz zapach, jak również zawiera więcej wartości odżywczych.

W zamyśle żywność Slow Food przypomina żywność naturalną i jest dobrze przyswajana przez organizm. Dodatkowo nie uczula i nie wywołuje zatruć pokarmowych. Jest zdrowa i bezpieczna. Slow Food to żywność powstająca bez silnej interwencji człowieka. Jedzenie takie powinno chronić przed chorobami i wzmacniać siły obronne organizmu, w myśl zasady żywność taka powinna być zdrowa i jak najmniej przetworzona. Ruch ten ma jednak szerszy wymiar, powinien przenieść się również na inne sfery życia. Należy zwolnić, zatrzymać się i powstrzymać pęd życia. Skierować się w stronę natury i znaleźć czas na obcowanie z przyrodą i wypoczynek na łonie natury, bo to on przywraca spokój i działa wyciszająco. W nurt Slow Food doskonale wpasowuje się akcja „Życie ma smak”, która skupia się na jedzeniu i emocjach. Chodzi o zapisywanie wspomnień w postaci kulinarnych przepisów. Jedzenie towarzyszy wielu ważnym momentom w naszym życiu, dotyczy to też podróży. Więcej informacji znajdziecie na na stronie akcji Życie ma smak.