Poznaj sprawdzone przepisy na przepyszną mrożoną kawę

Różnorodność kaw i dodatków sprawia, że napój może przybierać codziennie nowe smaki. Wiosną i latem nic tak nie pobudza ani nie orzeźwia jak kawa mrożona z kostkami lodu lub lodami. Taki napój z pewnością przyniesie ochłodę w ciepłe dni! Jak przygotować idealną bazę do kawy mrożonej i skomponować dodatki? Sprawdź najlepsze inspiracje.

Mrożona kawa waniliowa

Mleczna kawa i posmak wanilii to duet idealny! Kawa mrożona z lodami to słodka propozycja na upalne popołudnie – nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować ją samodzielnie. Będziemy potrzebować tylko kilku składników: aromatycznego espresso, zimnego mleka, lodów waniliowych i kostek lodu. Przepis jest bardzo prosty – należy zmiksować wszystkie składniki (oprócz mleka) i przelać do wysokiej szklanki. Nie może się obyć bez aksamitnej mlecznej pianki. Do jej przygotowania można użyć zwykłego spieniacza lub elektrycznego (np. Nespresso Aeroccino), dzięki któremu ekspresowo uzyskamy idealną piankę. Wystarczy ułożyć ją na wierzchu kawy i gotowe!

Caffe mocha na zimno

Bazą do mrożonej kawy jest aromatyczne, intensywne espresso, które możemy przygotować w kawiarce lub ekspresie. Dobrym wyborem będzie ekspres do kawy na kapsułki (np. Nespresso), dzięki któremu uzyskamy idealną kawę w zaledwie kilka chwil. Caffe mocha to odmiana popularnego latte, jednak piankę zastępuje się bitą śmietaną. Jakie odsłony może mieć ta mrożona kawa? Przepisy są różnorodne. Do espresso warto dodać ulubioną czekoladę (gorzką, mleczną lub białą) i zimne mleko. Teraz należy tylko schłodzić napój, a przed podaniem polać bitą śmietaną. Można również zwieńczyć napój syropem czekoladowym czy karmelowym i dodać ulubione przyprawy, np. cynamon lub kakao.

Kokolatte – kawa mrożona z kokosem

Kawa mrożona z lodami i mlekiem kokosowym to kolejna propozycja na upalne dni. Z pewnością skradnie podniebienia miłośników egzotycznych smaków. Gotowy napój jest bardzo efektowny, szczególnie jeżeli zadbamy o smakowite i estetyczne dodatki. Z czym najlepiej smakuje ta mrożona kawa? Przepisy można dowolnie modyfikować. Najpopularniejszą wersją jest dodanie do schłodzonego mleka kokosowego ostudzonego espresso i uzupełnienie napoju lodami waniliowymi. Kawa równie doskonale smakuje zwieńczona bitą śmietaną i posypana wiórkami kokosowymi. Zamiast lodów waniliowych można wykorzystać kokosowe, a całość oblać płynną białą czekoladą.

Mrożona kawa brzoskwiniowa

Połączenie kawy i brzoskwini to niecodzienna propozycja podania mrożonej kawy. Jednak efekt jest doskonały! Będziesz potrzebować schłodzonego espresso z kapsułki, całego anyżu gwiazdkowego, syropu brzoskwiniowego, mlecznej pianki i jogurtu brzoskwiniowego. Tak naprawdę proporcje składników są dowolne w zależności od tego, jaki smak ma dominować w napoju. Do kawy należy dodać anyż gwiazdkowy, chwilę poczekać, aż napój nabierze smaku i aromatu przyprawy, a następnie wyjąć i przelać kawę z kostkami lodu do shakera. Dodajemy jogurt, syrop brzoskwiniowy i energicznie potrząsamy w shakerze. Całość należy przelać do wysokiej szklanki, udekorować mleczną pianką i wiórkami z migdałów. Równie dobrze można posypać gotową kawę cynamonem, kakao lub startą czekoladą. Możliwości są nieograniczone!

Artykuł partnera

Redakcja Fusion Marketing Sp. z o.o.

+48 794 502 662

zamowienia@fusionpress.eu