Pyszna wieprzowina – poznaj kilka pomysłów na wykorzystanie jej w kuchni!

​Wieprzowina jest częstym gościem na naszych stołach. Niby wszyscy wiemy, jak ją przyrządzić, a mimo to nie raz musieliśmy walczyć ze zbyt twardym i nieodpowiednio przygotowanym kawałkiem mięsa, by wydobyć z niego wszystkie walory. Przybliżamy parę kulinarnych trików, dzięki którym nauczymy się perfekcyjnie przyrządzać wieprzowinę. W końcu, nawet jeśli mamy miliony pomysłów, co z niej przygotować, żadna finezyjna oprawa nie uratuje wysuszonego kawałka mięsa.

Jak przygotować wieprzowinę?

Pierwszy krok – wybór mięsa: nie ma jednego idealnego koloru dla wieprzowiny. Przechodzi on od jasnego różu do intensywnej czerwieni. Schab będzie raczej jasnoróżowy, polędwiczka wieprzowa pomarańczoworóżowa, ale łopatka wieprzowa – już czerwona. Od czego to zależy? Mięso pochodzące z tych części ciała zwierzęcia, które wykonują najwięcej pracy, zawsze będzie miało ciemniejszą barwę. Zaalarmować powinny nas natomiast zawsze odcienie szarości, plamy i wykwity.

Drugi krok –  czyszczenie mięsa:  zależy od naszych preferencji i planu na danie. Kiedy szykujemy schab, karkówkę czy gulasz warto zostawić tłuszcz, błonki czy kości, ponieważ to one dodają aromatu i smaku. Im więcej zostawiamy białych błonek, tym dłużej należy mięso smażyć, piec czy dusić.  Warto też odpowiednio mięso przyprawić, możemy skorzystać np. z Przyprawy ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY. Wówczas zyskujemy wiele cennego czasu, nie musząc samodzielnie komponować aromatycznej mieszanki, która najlepiej podkreśli smak dania.

Co można zrobić z wieprzowiną?

Mięso świetnie nadaje się do praktycznie każdej obróbki. Oto kilka najlepszych technik.

Pieczenie

Wieprzowina nie lubi wysokich temperatur, ale uwielbia powolne dojrzewanie. Przy 160-170°C 1 kg mięsa pieczemy ok. 1 godzinę. Przed pieczeniem koniecznie zamarynujmy mięso. Od niepamiętnych czasów sprawdza się też blanszowanie. Możemy wrzucić porcję na minutę do wrzątku lub przesmażyć ją na patelni. Obie czynności służą błyskawicznemu zamknięciu porów tak, aby cała soczystość została w środku mięsa. Blanszowanie musi więc trwać krótko. Pieczone polędwiczki wieprzowe sprawdzą się na eleganckich kolacjach. Smak polędwiczki przełamać może np. dodatek gruszki, który będzie się komponował z wyrazistością cebuli oraz czosnku i jeszcze lepiej podkreśli wykwintny charakter dania.

Duszenie

Opcja idealna dla wieprzowiny. Jest to też bardzo wygodna metoda, ponieważ możemy na bieżąco kontrolować twardość mięsa. Wystarczy nakłuć je widelcem lub szpikulcem. Łopatka wieprzowa duszona w cebuli skradnie serce wszystkich wielbicieli mięsnych smaków. Jeśli do duszonego mięsa mamy ochotę zrobić sos, możemy wykorzystać np. Sos pieczeniowy kremowy WINIARY, który idealnie dopełni nasz pyszny obiad. Domowe duszone ziemniaki, kopytka czy kluski będą idealnym dodatkiem.

Przetwory

Wieprzowinę kochamy także za to, że możemy wykorzystać ją na wiele sposobów, np. przygotowując z jej udziałem delikatne pasztety, galaretki, terriny. Oczywiście możemy zawsze sięgnąć po gotowe produkty ze sklepu. Przygotowanie przetworów z wieprzowiny nie jest jednak szczególnie trudne, więc warto poeksperymentować. Samodzielne przygotowania potrafią przynieść wiele satysfakcji!

Wieprzowina w duecie

Pasjonaci gotowania puścić wodze fantazji w trakcie przyrządzania wieprzowiny, tworząc smakowite połączenia. Mięso i wędliny z wieprzowiny świetnie komponują się z:

  • alkoholami – wszystkie odmiany czerwonego wina (także grzanego) mile widziane. Smak bigosu z kawałkami wieprzowiny podbije też grzane piwo. Znane jest również połączenie wódki i galaretki wieprzowej lub kiełbasy;
  • owocami – wieprzowina dobrze smakuje na ostro i słodko. Ciekawie jej smak przełamują śliwki, morele, jabłka, gruszki;
  • trawą żubrową – to bardzo intrygujące połączenie. Wieprzowina z jabłkami, źdźbłami trawy żubrowej i podlewana krupnikiem będzie miłym zaskoczeniem dla domowników lub gości,

Brzmi apetycznie, prawda? Niezależnie od tego, czy postawimy na sprawdzony klasyk, jak np. łopatka wieprzowa, czy zdecydujemy się na intrygujący, nieszablonowy kulinarny eksperyment, wieprzowina będzie prezentować się znakomicie… a smakować jeszcze lepiej!

Artykuł partnera

Redakcja Fusion Marketing Sp. z o.o.

+48 794 502 662

zamowienia@fusionpress.eu