Dlaczego oliwa z oliwek?
Często słyszymy, że zamiast oleju warto wybrać oliwę z oliwek, ale właściwie dlaczego?
Oliwa z oliwek stanowi naturalny olej uzyskiwany z oliwek, czyli owoców z drzewa oliwnego. Oliwa z oliwek produkowana jest z oliwek zielonych lub czarnych. Najlepszy produkt uzyskiwany jest z owoców zbieranych ręcznie. Możemy wyróżnić trzy typy oliwy – Extra czyli najwyższej jakości wyroby, Average produkowaną z owoców bardziej dojrzałych i Strong o najbardziej wyrazistych właściwościach smakowych oraz zapachowych. Około 24% składu oliwy stanowią nasycone kwasy tłuszczowe, jak również kwasy omega-6 i -3.
Dominującym kwasem jest jednak kwas oleinowy, który jest zdrowy dla naszego organizmu. Zmniejsza on stan zapalny oraz nie dopuszcza do powstawania komórek rakowych. Jednonasycone kwasy tłuszczowe powodują między innymi obniżenie złego cholesterolu. Zawierają też substancje obniżające poziom ciśnienia krwi i zapobiegają chorobom nowotworowym. Za sprawą substancji o działaniu przeciwutleniającym zapobiegają też rozwojowi procesów starzenia się. Przeciwutleniacze te wzmacniają błony komórkowe, dzięki czemu stają się one odporniejsze na działanie wolnych rodników.
Oliwa z oliwek znajduje wszechstronne zastosowanie w kuchni, świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek, makaronów, ryżu czy owoców morza. Oprócz kwasów tłuszczowych oliwa zawiera również pewną ilość witaminy E i K.
Jeśli poszukujemy wysokiej wartości produktu warto zapoznać się z ofertą marki Greek Trade, która pod szyldem Helcom oferuje oliwę z oliwek Extra Virgin oraz oliwy smakowe na przykład z bazylią, oregano czy z rozmarynem.
Komentarze (0)