Oliwki to małe, zielone warzywa, które kojarzą nam się zazwyczaj z Grecją. Mają dość specyficzny smak, który nie każdemu smakuje, a do którego warto się przekonać z racji właściwości oliwek.
Czy ktokolwiek wyobraża sobie kuchnię śródziemnomorską bez oliwek? Zdecydowanie nie. Oliwki są niskokaloryczne i zawierają szereg składników, które wpływają pozytywnie na nasz organizm. Oliwki zawierają dobry tłuszcz, który chroni serce oraz wspomagają trawienie i łagodzą migrenę. Zawarty w nich kwas oleinowy zmniejsza aktywność genów odpowiadających za występowanie raka piersi. Chronią serce oraz naczynia krwionośne zmniejszając ryzyko chorób krążenia. Oliwki zawierają witaminy z grupy B, które są niezbędne dla dobrej kondycji skóry, układu nerwowego. W oliwkach znajdziemy także witaminy A, C i E, które chronią przed wolnymi rodnikami oraz fosfor, potas, żelazo, miedź czy błonnik. Oliwki, które spożywamy podlegają procesowi fermentacji i są kiszone, pozytywnie wpływają więc na mikroflorę bakteryjną. Oliwki obniżają cholesterol, zmniejszają ciśnienie krwi, chronią przed migreną oraz powstawaniem wolnych rodników.
Zapewne spotkaliśmy się z różnymi kolorami oliwek, wynikają one ze stopnia dojrzałości oliwek. Zielone oliwki to owoce zebrane przed dojrzewaniem, czerwone to następne stadium rozwoju, a czarne w pełni dojrzałe. Oliwki zebrane z drzewa są gorzkie, dlatego poddaje się je fermentacji. Stanowią świetny dodatek do wielu dań, doskonale czują się w towarzystwie serów czy sałatek. Spiszą się także jako przystawka, warto rozejrzeć się również za oliwkami nadziewanymi papryką, serem, czosnkiem czy migdałami.
Swoją ofertę oliwek przygotowała także firma Greek Trade, w ofercie której znajdziecie oliwki z pestką, oliwki drylowane, nadziewane, marynowane czy z dodatkami.
Komentarze (0)