Twoje włosy są łamliwe? Są wypłowiałe i mają rozdwojone końcówki? A może mają skłonności do przetłuszczania? To najczęstsze problemy, które dotyczą naszych włosów i skóry głowy. Jak sobie z nimi radzić?
Okazuje się, że sekret tkwi w odpowiedniej diecie! W zdecydowanej większości przypadków zwracając odpowiednią uwagę na to co jemy, można poprawić kondycję swoich włosów bez uciekania się do kosztownych kosmetyków, czy kuracji.
Sprawdź pięć sprawdzonych wskazówek, dzięki czemu już niedługo będziesz mogła się zachwycać metamorfozą swoich włosów :)
Łosoś
Łosoś to jedna z najzdrowszych ryb, które możemy spotkać na naszych talerzach - są bogatym źródłem omega-3, witaminy B12 i kwasów tłuszczowych. Ich obecność w diecie poprawia wytrzymałość włosów.
Pełne ziarno
Brązowy ryż, płatki owsiane, nieoczyszczona mąka i kiełki pszenicy - to wszystko produkty bogate w przeciwutleniacze, które chronią włosy przed działaniem wolnych rodników, tym samym poprawiając ich siłę i wytrzymałość.
Orzechy
Orzechy są doskonałym źródłem selenu, który ma stabilizujący wpływ na skórę głowy. Orzechy to również źródło wspomnianych już kwasów tłuszczowych omega-3, które dodają włosom naturalnego blasku.
Zobacz również: Jak miód działa na włosy
Pietruszka
Salsa z pietruszki, tego doskonale znanemu wszystkim zioła, jest bogata w wapń, potas i magnez - trzy minerały, które dbają o poprawne funkcjonowanie układu krwionośnego, zwłaszcza kapilarnych naczyń krwionośnych, które doprowadzają składniki odżywcze do mieszków włosowych.
Ogórek
Ogórek to fantastyczne źródło siarki i krzemu - minerałów, które stymulują wzrost, ale także ograniczają wypadanie włosów oraz łamliwość paznokci. Z kolei sok z ogórka dodany do soku marchewkowego odżywi naczynia włosowate i komórki włosowe.
Źródło: lifestyle.newseria.pl
Komentarze (0)