Zdrowe odżywianie od pierwszej litery alfabetu

Istnieją dwa kamienie węgielne, na których opiera się każda zdrowa dieta. Pierwszym z nich jest umiar. Każde przejadanie się jest szkodliwe dla zdrowia. Drugim jest równowaga. Zdrowa dieta powinna zawierać pełen zakres niezbędnych witamin i pierwiastków. A jedną z najważniejszych jest witamina A. To naturalny barwnik, który nadaje warzywom i owocom bogate czerwone i pomarańczowe kolory. Sprawdź ceny na te produkty w gazetka Dino.

Historia odkryć

Angielski biochemik Frederick Hopkins jako pierwszy zaczął spekulować na temat istnienia witamin w 1906 roku. Domyślał się, że oprócz znanych wówczas białek, tłuszczów i węglowodanów istnieje jeszcze jeden niezbędny do życia element, który nazwał "dodatkowymi czynnikami odżywczymi". Jednak samo odkrycie witaminy A miało miejsce dopiero w 1913 roku i to przez dwie różne, niezależne grupy badawcze. Badania przeprowadzone na gryzoniach dowiodły istnienia tej witaminy. Ciekawostką jest fakt, że witamina A została po raz pierwszy znaleziona nie w czerwonych owocach i warzywach, ale w tłuszczu.

Na co wpływa witamina A?

Przede wszystkim witamina A jest antyoksydantem, który chroni ściany komórkowe przed działaniem wolnych rodników, a tym samym stanowi profilaktykę przeciwnowotworową. Inny najbardziej znaczący wpływ witaminy A ma na narządy wzroku. Rzeczywiście, nawet w czasie odkrycia tej witaminy pozbawione go gryzonie przede wszystkim cierpiał na zapalenie oczu. A witamina ta nie tylko zapobiega chorobom, ale może nawet sprawić, że widzenie o zmierzchu będzie ostrzejsze. Witamina A wzmacnia również włosy, paznokcie, zęby i kości, wzmacnia odporność, reguluje pracę gruczołów potowych, a nawet spowalnia proces starzenia się całego organizmu.

Jak możemy stwierdzić, że mam niedobory?

Niedobór witaminy A prowadzi do wielu nieprzyjemnych dolegliwości. Przede wszystkim, oczywiście, narząd wzroku jest uszkodzony. Człowiek nie tylko zaczyna gorzej widzieć, ale zaczyna zapadać na różne choroby oczu. Ponadto, włosy i paznokcie stają się łamliwe, a skóra traci swoją zdolność do ochrony, co powoduje wiele chorób skóry i urazów, trądzik, wśród których - mniejszym złem. Również ogólna odporność spada, osoba staje się bardziej podatna na wszelkie wirusowe choroby zakaźne. A dla dzieci, niedobór witaminy A jest również niebezpieczne do zahamowania wzrostu.

Jak można nadrobić takie braki?

Jeśli regularnie jesz pomarańczowe i czerwone owoce i warzywa, są szanse, że nigdy nie będziesz mieć takiego problemu z niedoborem witaminy A. Jeśli jednak zauważysz łamliwe paznokcie lub osłabiony wzrok, istnieją sposoby na szybkie przywrócenie niedoboru witamin. Pierwszy sposób to witamina A w ampułkach, które można kupić w każdej aptece. Jednak ta metoda nie jest jedyna. Bardziej "naturalna" opcja, aby zrekompensować niedobór witaminy A są pokarmy, które są uważane za liderów w jej zawartości. Świeża marchew i olej z wątroby dorsza były kiedyś uważane za najlepsze suplementy witaminy A. Jednak te dane są przestarzałe, dziś olej palmowy mocno trzyma palmę pierwszeństwa, który jest tak bogaty w witaminę A, że dziś jest podstawą farmakologii tego oleju min leki przeciw niedoborom witaminy A. Nie można kupić czerwonego oleju palmowego w żadnej drogerii, ale można go znaleźć w specjalistycznych sklepach ze zdrową żywnością lub zamówić online.

Nie warto przesadzać

Pomimo tego, że niedobór witaminy A prowadzi do wielu poważnych konsekwencji, należy pamiętać, że istnieje hiperwitaminoza, czyli nadmiar witaminy A, której konsekwencje są nie mniej groźne. Przedłużające się nadmiar witaminy A w organizmie zaczyna się zapalenie rogówki oka, rozwija się przewlekłe zatrucie, towarzyszy utrata apetytu, biegunka, wymioty i wycieńczenie, wątroba wzrasta, a stawy zaczynają boleć. Zarówno ostry długotrwały niedobór witaminy A, jak i ostra i długotrwała hiperwitaminoza mogą być śmiertelne. Średnie dzienne spożycie witaminy 900 mcg dla mężczyzn, 700 mcg dla kobiet i 400 mcg dla dzieci.

Redakcja Fusion Marketing Sp. z o.o.

+48 794 502 662

zamowienia@fusionpress.eu